Cascara - Čaj z kávových třešní
Kód: 11/200Detailní popis produktu
Co je Cascara?
Cascara je přímý překlad španělského slova "slupka" nebo "skořápka". Kávové zrno, které všichni známe a milujeme, je ve skutečnosti semeno kávovníku, kolem něhož roste masitý, šťavnatý plod. Při zpracování kávy se slupka s dužinou plodu obvykle odstraní a kávová zrna se usuší a upraží do podoby, kterou vidíme, když otevřeme náš balíček kávy!
Při výrobě cascary se káva nejprve zbaví slupky a dužiny. Tyto slupky se následně očistí vodou, nebo projdou odpařovací komorou, která je rychle zahřeje a zničí případné bakterie. Po umytí slupek může začít proces sušení. Tradičně se cascara suší na slunci nebo v sušičkách.
Co se z Cascary připravuje?
Z cascary si můžete připravit vynikající a přirozeně nasládlý horký čaj či ji připravit za studena a užít si osvěžující nápoj v letních měsících. Extrakt z cascary můžete využít i do různých druhů limonád či drinků. V poslední době s cascarou experimentují i pivovarníci ve svých speciálech.
Obsah Kofeinu?
Obsah kofeinu v cascaře se pohybuje kolem 100 miligramů na litr, zatímco černá káva mívá kolem 400 až 800 miligramů kofeinu na litr.
Cascara v Evropě
Cascara získala v Evropě popularitu již v roce 2018, ale její prodej byl pozastaven, když byla oficiálně označena jako nová potravina. Jak to bývá u novinek na trhu, musela projít legislativním procesem a testováním, aby se ověřilo, zda je skutečně bezpečná pro konzumaci. Tento proces vedl k dočasnému zákazu prodeje. Od začátku roku 2022 však byl prodej cascary opět povolen a zájem o ni vzrostl. Dnes ji najdete v nabídce pražíren, pivovary ji začleňují do ochucených piv a limonád, a stále více firem z potravinářského průmyslu experimentuje s novými produkty, jako jsou sirupy nebo různé inovativní nápoje. Cascara se tak stále více dostává do popředí jako zajímavá a všestranná ingredience.
Hacienda Sonora
Rodina Guardia se více než padesát let úspěšně věnuje pěstování kávy na své krásné haciendě. Hacienda o rozloze 100 ha se nachází na svazích sopky Poás v centrálním údolí Kostariky, kde se rozkládá nedotčená džungle. Kávovníky se pěstují ve stínu stromů, které kávovníkům poskytují velké množství živin z opadaného listí a zároveň je chrání před přímým slunečním zářením. Vzniká tak ideální mikroklima pro pěstování kvalitních mikrolitů.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Příprava: | Čaj |
Země původu: | Costa Rica |
Označení: | Cascara - Čaj z kávových třešní |
Země: | Costa Rica |
Region: | Alajuela, Central Valley |
Farmář: | Hacienda Sonora - Diego Guardia |
Odrůda: | Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor |
Nadmořská výška: | 1 250 m. n m. |
Metoda zpracování: | Natural |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.