Cascara - Čaj z kávových třešní

Kód: 11/200
170 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Cascara, neboli "slupka", je sušená dužina kávových třešní, která obklopuje kávové zrno. To, co obvykle známe jako kávu, je vlastně pecka této třešně, a právě její okolní dužina se používá k výrobě cascary. Po vyjmutí pecky (kávového zrna) se dužina propláchne vodou (případně páře) a poté se usuší. Výsledkem je produkt, který svým vzhledem a konzistencí připomíná sypaný ovocný čaj.
Cascara obsahuje přibližně čtvrtinu kofeinu, než běžné kávové zrno, a nápoj z ní má výrazně ovocnou sladkou chuť, ale s jemně natrpklou dochutí. Obliba cascary rychle roste, a to nejen ve formě čaje, ale i v různých studených nápojích a dokonce v pivovarnictví.

Ucítíte v ní tóny: brusinek, ibišku, rozinek a medu

Detailní popis

Detailní informace

Detailní popis produktu


Co je Cascara?

Cascara je přímý překlad španělského slova "slupka" nebo "skořápka". Kávové zrno, které všichni známe a milujeme, je ve skutečnosti semeno kávovníku, kolem něhož roste masitý, šťavnatý plod. Při zpracování kávy se slupka s dužinou plodu obvykle odstraní a kávová zrna se usuší a upraží do podoby, kterou vidíme, když otevřeme náš balíček kávy!
Při výrobě cascary se káva nejprve zbaví slupky a dužiny. Tyto slupky se následně očistí vodou, nebo projdou odpařovací komorou, která je rychle zahřeje a zničí případné bakterie. Po umytí slupek může začít proces sušení. Tradičně se cascara suší na slunci nebo v sušičkách.

Co se z Cascary připravuje?

Z cascary si můžete připravit vynikající a přirozeně nasládlý horký čaj či ji připravit za studena a užít si osvěžující nápoj v letních měsících. Extrakt z cascary můžete využít i do různých druhů limonád či drinků. V poslední době s cascarou experimentují i pivovarníci ve svých speciálech.

Obsah Kofeinu?

Obsah kofeinu v cascaře se pohybuje kolem 100 miligramů na litr, zatímco černá káva mívá kolem 400 až 800 miligramů kofeinu na litr.

Cascara v Evropě

Cascara získala v Evropě popularitu již v roce 2018, ale její prodej byl pozastaven, když byla oficiálně označena jako nová potravina. Jak to bývá u novinek na trhu, musela projít legislativním procesem a testováním, aby se ověřilo, zda je skutečně bezpečná pro konzumaci. Tento proces vedl k dočasnému zákazu prodeje. Od začátku roku 2022 však byl prodej cascary opět povolen a zájem o ni vzrostl. Dnes ji najdete v nabídce pražíren, pivovary ji začleňují do ochucených piv a limonád, a stále více firem z potravinářského průmyslu experimentuje s novými produkty, jako jsou sirupy nebo různé inovativní nápoje. Cascara se tak stále více dostává do popředí jako zajímavá a všestranná ingredience.


Hacienda Sonora

Rodina Guardia se více než padesát let úspěšně věnuje pěstování kávy na své krásné haciendě. Hacienda o rozloze 100 ha se nachází na svazích sopky Poás v centrálním údolí Kostariky, kde se rozkládá nedotčená džungle. Kávovníky se pěstují ve stínu stromů, které kávovníkům poskytují velké množství živin z opadaného listí a zároveň je chrání před přímým slunečním zářením. Vzniká tak ideální mikroklima pro pěstování kvalitních mikrolitů.

 


 

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Příprava: Čaj
Země původu: Costa Rica
Označení: Cascara - Čaj z kávových třešní
Země: Costa Rica
Region: Alajuela, Central Valley
Farmář: Hacienda Sonora - Diego Guardia
Odrůda: Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor
Nadmořská výška: 1 250 m. n m.
Metoda zpracování: Natural

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet