Rwanda - Abadatezuka
Kód: 129/250 129/100 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Káva ze Rwandy
Rwanda, malý vnitrozemní stát v srdci Afriky. Káva se zde pěstuje v nadmořských výškách 1 850 - 2 200 m n.m. na půdě sopečného původu s vysokým obsahem živin. Podnebí a tradice zde nabízí ideální prostředí pro pěstování velmi kvalitní kávy.
Rwanda má, coby producent kávy, jednu z nejpohnutějších minulostí. Pěstování kávy zde bylo založeno kolonisty na počátku 20. století, největší rozmach produkce probíhal ve 30. a 40. letech pod belgickou koloniální vládou. Belgičané zde zavedli povinné pěstování kávy a nutili původní obyvatele pěstovat levnou a nekvalitní kávu v co největších objemech pro export. Když Rwanda dosáhla nezavislosti (r.1962), mnozí považovali pěstování kávy za symbol koloniálního útlaku a tak přestali o své kávovníky pečovat. Naštěstí si ale lidé velmi rychle uvědomili ekonomický význam kávy a již v roce 1970 byla káva největší exportní komoditou a představovala 70 % celkových příjmů z exportu. Káva byla tak cenná, že do r. 1973 bylo nezákonné byť jen kávovník vytrhnout ze země. Konec 20. století skoro znamenal konec produkce kávy ve Rwnadě. Nejprve globání propad cen v letech 1989-1993 a následně genocida a občanská válka v roce 1994 vedly k úplnému kolapsu vývozu kávy.
V dalších letech se ukázala neuvěřitelná houževnatost Rwanďanů, když ze zdevastovaného průmyslu dokázali produkci krok po kroku vzkřísit. Od roku 2003 ekonomika Rwnady ročně rostla o 7 - 8 % a klíčovou roli začala hrát opět káva. Oživení kávového průmyslu přispěla i vládní podpora a obchodní pravidla pro vývoz a investice. Podporována je podukce vysoce kvalitní kávy. Ta tam je doba, kdy kolonisté nutili rwandský lid produkovat kvantinu nad kvalitou. Po 100 letech pěstování kávy, dnes průmysl stojí na drobných zemědělcích. Většinu kávy vypěstuje více než 400 000 drobných pěstitelů, kteří vlastní méně než čtvrt hektaru půdy. Dnes se o rwandské kávě celosvětově hovoří díky zvláštní kvalitě a jedinečným vlastnostem, a v neposlední řadě díky síle příběhu, který Rwanda má.
V 70. letech v době největšího rozmachu, vyvážela Rwanda na 400 tisíc pytlů kávy ročně, dnes překonává 250 tisíc pytlů kávy a objemy se dále zvedají. Většina kávy je zpracovávána metodou Washed, pouze nejkvalitnější třešně jsou zpracovávány v microlotech metodou Natural.
Rwanda jako jedna z mála zemí může říct, že zde záleží na každém prodaném pytli kávy. A tak se o svůj průmysl také náležitě starají a investují do jeho růstu. Rwandské mycí stanice soustředěné kolem drobných pěstitelů investují do solárních panelů, do ekologického přístupu pěstování i zpracování (snižování emisí, omezení odlesňování krajiny), do školení farmářů pro správnou zemědělskou praxi, obnovy kávových plantáží (ročně se vysadí na 4 000 nových rostlin), analýzy půd a udržení její kvality. Mimo toto vše jsou zde v běhu projekty pro rovnost pohlaví a ne ojediněle zde vznikají ženská družstva pro zpracování kávy.
Potkává se zde tradice pěstování kávy s moderním přístupem 21. století a fokusem na udržitelnost.
Region Západní provincie
Západní provincie Rwandy hraničící s jezerem Kivu a lesem Nyugwe, je velmi bohatá a tropická oblast. Půda je směsí písčitého a černého humusu v extrémních nadmořskýchvýškách a umožňuje malým výrobcům pěstovat kávu výjimečné kvality.
Družstvo Abadatezuka
Skupina Abadatezuka je skupina farmářů v západní provincii Rwandy, kteří dodávají kávu do stanice Cyato v okrese Nayamasheke. Zdejší farmáři pěstují kávu v nadmořských výškách až do 2 200 metrů, stanice pro zpracování kávy se nachází v 1 850m n.m.
Sklizeň a zpracování
Káva ke zpracování metodou Natural se ve Rwandě sklízí jako zralé třešně prvotřídní kvality, které se třídí plavením. Tím se odstraní zbytky a nedozrále/přezrálé nebo jinak defektní kusy, a poté se suší na vyvýšených záhonech. Káva se pravidelně obrací, aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení. Výsledkem je jednotný a přirozený profil šálku.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Příprava: | Filtr |
Země původu: | Rwanda |
Region: | Západní provincie |
Družstvo: | Abadatezuka |
Odrůda: | Bourbon |
Nadmořská výška: | 1 850 až 2 200 m n. m |
Metoda zpracování: | Natural |
Cupping score: | 86 |
Stupeň pražení: | 2 - medium light |
Kyselost: | 3 - střední |
Sladkost: | 3 - střední |
Intenzita: | 2 - nižší |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.