Peru - Añas Blues
Kód: 011/250 011/1000 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Káva z Peru
Peru má pověst producenta vysoce kvalitních káv. Země je největším světovým vývozcem organické kávy Arabica. Díky extrémně vysokým nadmořským výškám plantáží a úrodné půdě, produkují drobní zemědělci také některé úžasné speciální kávy. Ačkoli káva dorazila do Peru už v 17. století, tak do konce 19. století se exportovalo jen velmi malé množství kávy. Většina kávy vyrobené v Peru se konzumovala lokálně. Když koncem 19. století zasáhla rez kávových listů Indonésii, zemi, která byla v té době ústředním bodem evropského dovozu kávy, začali Evropané hledat řešení. Volba padla na Peru.
Od konce 19. století do první světové války Evropa investovala značné prostředky do produkce kávy v Peru. S příchodem dvou světových válek však Anglie a další evropské mocnosti oslabily a zaujaly méně kolonialistickou perspektivu. Když Britové a další evropští vlastníci půdy odešli, jejich půdu koupila vláda a přerozdělila ji místním obyvatelům. Dnes jsou peruánští pěstitelé kávy převážně malí farmáři, kteří obvykle zpracovávají kávu na vlastních farmách. Většina kávy je zpracovávána plně promytou metodou.
Družstvo Añas Blues
Añas Blues se pěstuje pod hlavičkou družstva pěstitelů kávy v oblasti Cajamarca v Peru. Družstvo bylo založeno 26. listopadu 2016 a pěstování kávy se zde věnuje 264 farmářů. Jeho hlavním cílem je přispívat k rozvoji a blahu všech svých členů a jejich rodin v regionu. Družstvo poskytuje svým členům řadu služeb a je šetrné k životnímu prostředí.
Pěstování
Añas Blues se pěstuje v nadmořské výšce 1 400 - 1 800 m n. m, zahrnuje odrůdy Catimor, Caturra a Typica a je certifikována jako Organic.
Sklizeň a zpracování
Farmáři v Peru obvykle zpracovávají kávu na vlastních farmách metodou Fully wash. Při které se třešně drtí, fermentují a suší na slunci. Menší farmáři používali tradiční plachty položené na zemi nebo pod střechou svých domů. Dnes družstva stále častěji zakládají centralizovaná sušicí zařízení – obvykle vyvýšené záhony nebo sušárny. Někteří farmáři si začínají tyto praktiky osvojovat na svých vlastních farmách a sušicí skleníky a parabolické záhony se stávají stále běžnějšími.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Příprava: | Espresso |
Země původu: | Peru |
Region: | Cajamarca |
Družstvo: | Añas Blues |
Odrůda: | Catimor, Caturra, Typica |
Nadmořská výška: | 1 400 až 1 800 m n. m |
Metoda zpracování: | Washed |
Cupping score: | 83 |
Stupeň pražení: | 3 - medium |
Kyselost: | 2 - nižší |
Sladkost: | 3 - střední |
Intenzita: | 3 - střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.