O nás


#damekavu

 

Proč jsme se rozhodli dělat do kávy

Protože kávu milujeme. Provází nás celý život a vypijeme jí opravdu hodně. Uvědomili jsme si, že jsme vybíraví a v určitých situacích preferujeme určité druhy kávy. Myslíme si, že tak to má více lidí, a tedy chceme nabídnout řešení. Opravdu nemáme rádi unifikovanou chuť přepražené komoditní kávy, která nemá co nabídnout a které je na trhu pořád opravdu velké množství. Mamutí firmy chrlí tisíce tun anonymní, hořké, hnědé hmoty bez udání původu. Zrno často pochází z plantáží, které vznikly odlesněním pralesů a za využití lidské práce, která hraničí s vykořisťováním. Na tom se nechceme podílet tím, že takový produkt budeme vůbec konzumovat.

A hlavně, kdo jednou okusí opravdovou chuť kvalitní výběrové kávy, tak už se nedokáže vrátit zpět. Když k tomu přidáte vědomí, že výběrová káva je z férové produkce, kde nedochází k plundrování pralesů a zotročování lidí, tak vám chutná ještě o to víc.

 

 

 

 Technologie fluidního lože

Chceme věci dělat jinak. Při klasickém pražení vždy, i přes rotaci bubnu, se některá zrnka dotýkají rozpáleného železa nepřiměřeně dlouho. Proto jsme se rozhodli pro technologii pražení na fluidním loži, kdy zrno není v přímém kontaktu s rozpáleným bubnem pražícího stroje, ale levituje v proudu horkého vzduchu. Takže nedochází k přepražení některých zrnek, která mají za výsledek narušení chuti. Pár přepražených zrnek dokáže zkazit chuť celého šálku. Dalším faktorem je výrazná úspora energie při procesu pražení.

 

 

 

 

 

Udržitelnost a férový přístup k lidem

Nechceme se podílet na vykořisťování lidí a plundrování planety. Proto odebíráme pouze zrno s původem a od dodavatelů, kteří se prokazatelně starají i o kvalitu života farmářů a jejich zaměstnanců. Za kvalitní produkci náleží patřičná odměna. Drobní farmáři se často sdružují do družstev, která zajišťují férovou prodejní cenu, realizují vzdělávací, sociální a environmentalní projekty za účelem zlepšení kvality života místních obyvatel a zlepšení přírodních podmínek. Dnes např. často dochází k výsadbě statisíců stromů, aby plantáže byly integrovány v ekosystému pralesa.

 

 

 

 

 

 

Vždy čerstvá

Základem pro šálek opravdu dobré kávy je čerstvá voda a čerstvá káva. Proto kávu pražíme průběžně v malých dávkách, abychom vám ji posílali vždy čerstvou. Kávu lze uchovat po dlouhou dobu, ale pouze jako zelené zrno. To je stejné jako třeba s obilím. Pražením dojde v zrnkách k chemické reakci a od toho okamžiku se stárnutí kávy významně zrychlí. Uvádí se, že káva by se měla spotřebovat do půl roku od upražení. My říkáme, nejpozději do tří měsíců. Ale ideálně do měsíce. Proto doporučujeme objednávat průběžně a vždy jen dávku cca na měsíc. Samozřejmostí je správné skladování a mletí vždy až těsně před spotřebou.

 

 

 

Pestrá nabídka

Během dne patrně vypijete několik káv. Většinou připravovaných automatickým kávovarem v kuchyňce vašeho zaměstnavatele. Pro tuto příležitost a způsob přípravy se ideálně hodí sladká káva. Typicky Brazílie, které můžete vypít opravdu hodně. A přesně takovou kávu pro takové to popíjení v práci jsme vyladili. Během pracovního zápřahu potřebujete dobré sladší espresso, které vám udělá automatický kávovar na stisk jednoho tlačítka.

A potom je zde situace, kdy si chcete udělat pohodu doma, máte čas a klid a chcete si vychutnat zajímavé až netradiční chuťové tóny. Pravděpodobně máte lepší kávovar než v práci nebo volíte některou z alternativních metod přípravy. Pro tuto příležitost jsme vyladili zase jiné a zajímavější druhy kávy. Například Nicaragua - Finca Aurora, je plná různých tónů a naši spolupracující specialisté na senzoriku si ji připravují na různé způsoby od espressa až po filtr a každý si v ní najde to své.

Naši nabídku chceme neustále rozšiřovat, aby si v ní každý našel to své pro různou příležitost. Od masové Brazílie, po zcela výjímečnou Papuu Novou Guineu, která rozhodně není pro každodenní pití ve velkém.

 

 

Značka Qronos

Qronos je kombinací slov, nebo chcete-li entit Kronos a Qo'noS. V prvním případě jde o postavu řecké mytologie, nejsilnějšího titána Kronose, který byl otcem Dia a dle některých zpracování také bohem času. Kombinace síly a času je asociována ke kávě, která by měla mít silnou chuť a schopnost na chvíli zastavit čas.

Ve druhém případě jde o klingonskou planetu ze světa Star Treku. Pro Klingony byla charakteristická odvaha a čest. A se stejnou odvahou přistupujeme ke hledání těch nejlepších chutí v každém kávovém zrnku, zkoušíme netradiční řešení a jsme otevřeni různým modelům pražení. A čest je základním předpokladem pro dlouhodobý úspěch. Věříme v poctivou práci.

 

 

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet