Nicaragua - Finca Aurora
Kód: 002/250 002/1000 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Nikaragua a káva
Nikaragua sice není nejznámějším producentem středoamerické kávy, ale rozhodně má velký potenciál. Země je známá jako země „los lagos y los volcanes“ (jezer asopek), ale má i mnoho zajímavých, i když ne příliš známých, lokalit pro pěstování kávy. Pěstitelé v této zemi často experimentují s novými odrůdami kávy i metodami zpracování, a vytváří tak prostor pro vznik nové, velmi zajímavé produkce, která si zaslouží naši pozornost.
Pěstitelé v Nikaragui se sdružují v družstev a asociacích, která jim poskytují širokou škálu služeb, podpory apříležitostí. Pěstitelé přebírají zodpovědnost za svůj osud do vlastních rukou, soustředí se na kvalitu zrna a aktivně se zapojují do mezinárodního kávového průmyslu. Družstva jim pomáhají získat větší vliv a přinést tak dostatečný zisk, který umožní farmářům pokračovat ve zlepšování a investovat zpět do svých farem a rodin.
V Nikaragui kromě drobných farmářů působí samozřejmě i střední a velké farmy (rozloha farem 10 a více hektarů). Tyto farmy se snaží prosazovat sociální a enviromentální otázky a intenzivně pracují jak na zlepšení úrovně pěstování, tak na následném zpracování. Farmáři pěstují kávu na vlastních plantážích a většinově produkci suší na vyvýšených terasách na přímém slunci.
Farma „Finca Aurora“
Dr. Enrique Ferrufino, původním povoláním chirurg, se narodil a vyrostl na kávové farmě v horách Matagalpa v roce 1956. Spolu se svou ženou Silvií, dětskou lékařkou, se v roce 1992 rozhodli vstoupit do kávového byznysu. V roce 2004 koupili farmu Finca Aurora a od té doby pracuje celá rodina (vč. jejich 3 dětí) na produkci této skvělé kávy.
Jednou ze základních hodnot jejich podnikání je inspirovat lidi prostřednictvím kávy. Za roky fungování firmy pro své zaměstnance zajistili spravedlivé odměňování, kvalitní životní podmínky, zdravotnické služby, dostatek jídla a možnosti vzdělávání. Mimo jiné rodina Ferrufino podporuje i menší pěstitele v oblasti a pomáhá jim zlepšovat zemědělské postupy.
Pěstování, sklizeň a zpracování
Ochrana přírody je pro rodinu Ferrufino nejvyšší prioritou. Používají pouze obnovitelné zdroje energieapilně pracují na ochraně vodních zdrojů a přírodních stanovišť. Na farmě se nachází různé původní stromy, které jsou domovem mnoha druhů ptáků a volně žijících živočichů. Tyto stromy také poskytují plantáži stín a hnojení půdy organickými látkami, které chrání půdu před erozí, suchem i povodněmi.
Po selektivním ručním sběru jsou kávové třešně na farmě sušeny na speciální lůžcích. Finca Aurora je první farmou v Nikaragui, která integrovala kompletní zpracování zrna přímo na místě. Pěstují, myjí a a suší kávu na farmě. Následné čištění, třídění a balení je taktéž prováděno pod bedlivým dohledem rodinného týmu na farmě Finca Aurora, což umožňuje plnou kontrolu kvality v průběhu celého procesu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Příprava: | Filtr, Espresso |
Země původu: | Nicaragua |
Region: | Matagalpa |
Farma: | Finca Aurora |
Odrůda: | Icatu |
Nadmořská výška: | 1 200 až 1 400 m. n m. |
Metoda zpracování: | Washed |
Cupping score: | 86,5 |
Stupeň pražení: | 2 - medium light |
Kyselost: | 3 - střední |
Sladkost: | 2 - nižší |
Intenzita: | 3 - střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.