Kolumbie - Manos Juntas - filtr
Kód: 132/250 132/100 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Káva z Kolumbie
Kolumbijská káva, každý jí zná. Ale říct, že je káva z Kolumbie, je jako říct jen začátek příběhu. Je to jako doporučit knihu a neříct o čem je.
Kolumbie je 3. největším producentem kávy na světě a káva se zde sklízí celý rok. Z celkových 32 kolumbijských okresů jich 22 produkuje kávu.
Nejznámější a nejstarší oblastí pěstování kávy v Kolumbii je Eje Cafetero (osa kávy) nebo také "kávový trojúhelník". Tento region zahrnuje oblasti Caldas, Quindó a Risaralda a má rozlohu téměř 14 tisíc km2. Oblast je tak významná, že byla prohlášena za světové děditctví UNESCO. Eje Cafetero je již historicky kávovou velmocí, nicméně produkce kávy v Kolumbii expanduje i v jiných regionech a sahá daleko za tuto zónu. Oblasti Huila, Tolima, Cauca a Nariño se v posledních letech staly vyhledávanými a známými oblastmi a dnes jsou objemově největšími producenty kávy.
V zemi je odhadem 540 000 producentů kávy, s tím, že přibližně 95 % z nich jsou drobní zemědělci s pozemky menšími než 5 hektarů. Tito farmáři společně přispívají cca 16 % ročního zemědělského HDP země.
Kolumbie se pyšní velmi širokou škálou mikroklimat a geografických podmínek, které dávají vzniknout jedinečným chutím. Obecně lze kávu z Kolumbie rozdělit do tří hlavních oblastí. Klima, půda a nadmořská výška každé z těchto oblastí ovlivňují výslednou chuť kávy.
Kávy pěstované na severu - Magdalena, Santander a Norte de Santander se obvykle vysazují v nižších nadmořských výškách, kde jsou vyšší teploty. Tyto kávy mívají hlubší, zemitější chuť se střední kyselostí, větším tělem a tóny ořechu a čokolády.
Kávy pocházející z centrálních oblastí - Caldas, Quindío, Risaralda, severně od Valle, Antioquia, Cundinamarca a severně od Tolimy jsou velmi oblíbené pro svou celkovou vyváženost a ovocné a bylinné tóny.
Jižní regiony - Cauca, Nariño, Huila a jižně od Tolimy jsou ceněny pro jemné kávy s vysokou skladkostí s citrusovými tóny. Známé a oblíbené jsou také pro střední tělo a výraznější kyselost.
Dalším charakteristickým znakem kolumbijské produkce je "mitaca" - druhá sklizeň, která ve většině regionů přichází 6 měsíců po hlavní sklizni. Druhá sklizeň je výsledkem vlhkého oceánského vzduchu stoupajícího z Pacifiku i Karibiku v kombinaci s orientací svahů centrálních Kordiller.
To také znamená, že doba sklizně se může velmi různit, ale také to znamená, že kolumbijská káva je dostupná téměř celý rok.
Region Cauca
Cauca leží ve středozápadní Kolumbii a rozkládá se od pohoří Západní Kordillery až po Tichý oceán. Oceánské větry a nadmořská výška způsobují to, že Cauca je jednou z nejchladnějšíc oblastí země. Káva v této oblasti je většinou pěstována domorodými komunitami nebo komunitami afro-potomků. Z geografického hlediska se jedná o velice zajímavý region - nalezneme zde mnoho řek, centrální sopečné pohoří i náhorní plošinu Popayan.
Družstvo Manos Juntas
Manos Juntas Micromill se nachází v oblasti Sotara v kolumbijském regionu Cauca. Celý koncept micromillu je založen na zjednodušení procesu odpovědností a úkolů.
Jednotliví farmáři odprodávají kávové třešně přímo micromillu Manos Juntas a nemusí investovat své prostředky do technologií ke zpracování. Micromill se soustředí na zpracování, sušení a skladování kávových třešní z oblasti a přebírá zodpovědnost za správné zpracování a export.
Takový přístup je výhodný pro obě strany:
1. Farmáři dodávají čerstvé kávové třešně podle celkové hmostnosti - čím je třešeň zralejší, tím je těžší, to koreluje s vyšší kvalitou. Farmáři mají tedy zájem na kvalitní produkci svých farem, protože to znamená vyšší zisk.
2. Farmáři dostávají za kávu zaplaceno ihned při dodání a nemusí čekat standardních 35-40 dní, než káva uschne a prodá se dál.
3. Farmáři obdrží za své třešně fixní cenu.
4. Manos Juntas Micromill odebírá pouze od farmářů ze svého okolí. Farmáři tedy řeší dopravu pouze na krátké vzdálenosti, namísto mnohakilometrových cest.
5. Technologie pro zpracování kávy je nákladná, zainteresovaní farmáři do nich nemusí investovat ani čas, ani peníze a mají prostor se soustředit výhradně na kvalitu své produkce.
Toto schéma fungování je v Kolumbii spíš vzácnější, většina farmářů provádí zpracování vč. sušení přímo na svých farmách.
Sklizeň a zpracování
Jedinečné klima Kolumbie umožňuje sklízet kávu celý rok. Toto klima nemá pouze pozitiva, ale i svá specifika a komplikace při procesu zpracování.
Zpracování metodou "Natural" nabízí jedinečný profil šálku kávy, ale proces zpracování není snadné uhlídat. Pro toto zpracování jsou vybírány nejzralejší a nejkvalitnější třešně, které se ručně třídí nebo plaví, čistí a následně se suší na vyvýšených záhonech v krytém prostoru po dobu alespoň dvou týdnů. Vysoká vlhkost a deštivé podnebí proces sušení značně komplikují. Je nutné mít zkušenosti a tuto kritickou část procesu pečlivě ohlídat. Odměnou je vynikající šálek kávy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Příprava: | Filtr |
Země původu: | Kolumbie |
Region: | Cauca |
Družstvo: | Manos Juntas |
Odrůda: | Castilo |
Nadmořská výška: | 1 400 až 2 000 m n. m |
Metoda zpracování: | Natural |
Cupping score: | 86 |
Stupeň pražení: | 2 - medium light |
Kyselost: | 3 - střední |
Sladkost: | 3 - střední |
Intenzita: | 3 - střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.