Etiopie - Dembi - espresso

Kód: 012/250 012/1000 Zvolte variantu
340 Kč 1 345 Kč od 340 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Další "Etiopie", která nás po srdcovce "Koromii" chytila za chuťové pohárky. Takže ji nabízíme opět ve dvou profilech pražení - jak pro espresso, tak i světleji praženou pro alternativní přípravy na filtru. Jedná se o výjimečnou sklizeň v Grade 1, což znamená, že se jedná o první výběr těch nejkvalitnějších třešní. S tímto šálkem v ruce, nemůže nikdo pochybovat o tom, že Etiopie je skutečnou kolébkou kávy a její produkce je absolutně TOP.

Ucítíte tóny: meruňky, hrušky, vanilky a jasmínu

Detailní popis

Detailní informace

Detailní popis produktu

Káva v Etiopii

Etiopie je kolébkou kávy a pro svou neuvěřitelnou rozmanitost chutí je dodnes miláčkem kávového průmyslu. Výjimečná kvalita etiopské kávy je zapříčiněna kombinací mnoha faktorů. Nadmořská výška - káva se zde pěstuje od 1 000 do 2 500 m n.m., období sklizně - od října do ledna, roční úhrn srážek - i přes 2 500 mm, úrodnost půdy….a mnoho dalších faktorů. Ačkoli má káva podobné podmínky pěstování a zpracování, mají i stejné odrůdy kávy napříč farmami a lokalitami rozdílnou chuť.

Většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a většina z nich pokračuje v tradičních metodách pěstování. Výsledkem je, že většinová produkce místní kávy je pěstována bez použití hnojiv a pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší manuálně.

 

Region Sidama

Oblast Sidama je známá produkcí největšího množství kávy té nejvyšší kvality v celé Etiopii. A to s podílem přes 22 % na celkové produkci země. Tato oblast se rozprostírá přes úrodnou vysočinu, kde je obhospodařována zhruba polovina rozlohy. Okolní řeky a jezera spolu s velmi vysokou nadmořskou výškou přispívají k chladnému počasí a úrodné půdě. V kombinaci s ročním úhrnem srážek přes 2 500 mm jsou důvodem, že káva zraje pomaleji než kdekoli jinde v Etiopii. Káva se zde pěstuje na ploše okolo 8 000 ha a pěstuje ji více než 90 000 rodin.

 

Družstvo Dembi

Dembi se nachází v oblasti Sidama v Etiopii, působí zde na 1 200 farmářů. Jedná se o rodinné farmy s manuálním zpracováním třešní.

 

Sklizeň a zpracování

Pro zpracování metodou Natural, jsou kávové třešně ručně sbírány v nejvyšším stupni zralosti a dodávány čerstvé ke zpracování (ten den, kdy jsou sklizeny). Nejprve se třešně vytřídí podle stupně zralosti a kvality, následně se plaví, aby se odstranily špatné plody a poté suší ve stínu po dobu cca 18 dnů, v závislosti na počasí a vlhkosti. Suší se rozložené na vyvýšených sušících lůžkách nebo stolech, kde se po celou dobu sušení pravidelně otáčí, až do dosažení vlhkosti 11,2 %. Suchá třešeň se nechá 4 týdny odpočívat, následně se oloupe a připravuje se na export.

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Příprava: Espresso
Země původu: Etiopie
Region: Sidama
Družstvo: Dembi
Odrůda: Heirloom
Nadmořská výška: 1 950 až 2 500 m n. m.
Metoda zpracování: Natural
Cupping score: 84
Stupeň pražení: 3 - medium
Kyselost: 2 - nižší
Sladkost: 3 - střední
Intenzita: 3 - střední

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet