Etiopie - Dembi - espresso
Kód: 012/250 012/1000 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Káva v Etiopii
Etiopie je kolébkou kávy a pro svou neuvěřitelnou rozmanitost chutí je dodnes miláčkem kávového průmyslu. Výjimečná kvalita etiopské kávy je zapříčiněna kombinací mnoha faktorů. Nadmořská výška - káva se zde pěstuje od 1 000 do 2 500 m n.m., období sklizně - od října do ledna, roční úhrn srážek - i přes 2 500 mm, úrodnost půdy….a mnoho dalších faktorů. Ačkoli má káva podobné podmínky pěstování a zpracování, mají i stejné odrůdy kávy napříč farmami a lokalitami rozdílnou chuť.
Většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a většina z nich pokračuje v tradičních metodách pěstování. Výsledkem je, že většinová produkce místní kávy je pěstována bez použití hnojiv a pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší manuálně.
Region Sidama
Oblast Sidama je známá produkcí největšího množství kávy té nejvyšší kvality v celé Etiopii. A to s podílem přes 22 % na celkové produkci země. Tato oblast se rozprostírá přes úrodnou vysočinu, kde je obhospodařována zhruba polovina rozlohy. Okolní řeky a jezera spolu s velmi vysokou nadmořskou výškou přispívají k chladnému počasí a úrodné půdě. V kombinaci s ročním úhrnem srážek přes 2 500 mm jsou důvodem, že káva zraje pomaleji než kdekoli jinde v Etiopii. Káva se zde pěstuje na ploše okolo 8 000 ha a pěstuje ji více než 90 000 rodin.
Družstvo Dembi
Dembi se nachází v oblasti Sidama v Etiopii, působí zde na 1 200 farmářů. Jedná se o rodinné farmy s manuálním zpracováním třešní.
Sklizeň a zpracování
Pro zpracování metodou Natural, jsou kávové třešně ručně sbírány v nejvyšším stupni zralosti a dodávány čerstvé ke zpracování (ten den, kdy jsou sklizeny). Nejprve se třešně vytřídí podle stupně zralosti a kvality, následně se plaví, aby se odstranily špatné plody a poté suší ve stínu po dobu cca 18 dnů, v závislosti na počasí a vlhkosti. Suší se rozložené na vyvýšených sušících lůžkách nebo stolech, kde se po celou dobu sušení pravidelně otáčí, až do dosažení vlhkosti 11,2 %. Suchá třešeň se nechá 4 týdny odpočívat, následně se oloupe a připravuje se na export.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Příprava: | Espresso |
Země původu: | Etiopie |
Region: | Sidama |
Družstvo: | Dembi |
Odrůda: | Heirloom |
Nadmořská výška: | 1 950 až 2 500 m n. m. |
Metoda zpracování: | Natural |
Cupping score: | 84 |
Stupeň pražení: | 3 - medium |
Kyselost: | 2 - nižší |
Sladkost: | 3 - střední |
Intenzita: | 3 - střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.