Burundi - Masha - filtr
Kód: 007/250 007/1000 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Káva v Burundi
Burundi bylo dlouho přehlíženo ve srovnání se sousedními velmocemi produkujícími výběrovou kávu z východní Afriky. Káva z Burundi se ale dokázala probojovat na výsluní a každým rokem se v ještě větší míře dokáže prosadit na mapě výběrových káv. To vše díky péči drobných farmářů, kteří dokážou vyprodukovat výjimečnou kvalitu a dají vyniknout super sladkým, čistým a často květinovým tónům svých káv.
Do produkce kávy jsou v drtivé většině zapojeny celé rodiny farmářů. Káva má pro ně i pro celou zemi obrovský význam. Vylepšování a rozšiřování produkce není pouze cestou k vylepšení příjmů pro jednotlivce, ale zdá se být cestou k využití potenciálu celého národa.
Masha Honey
O této kávě
Mycí stanice kávy Masha byla založena v roce 1989. Její jméno je stejné jako jméno kopce, na kterém stojí a pochází z kirundského slova „amasho“, což v překladu znamená „stáda dobytka“. Toto místo bylo totiž křižovatkou velkého množství stád v regionu.
Na mycí stanici Masha dodává své třešně více než 1 128 farmářů. Většina z nich jsou samozásobitelé. Společně s kávou pěstují další potraviny a plodiny, aby uživili sebe a své rodiny. Na farmách i na mycí stanici Masha je věnována ohromná péče kontrole kvality třešní, aby si káva zachovala vynikající profily s tóny citrusů, peckovin a marcipánu.
Pěstování
Místní farmáři často pěstují pouze na malém kusu pozemku. Průměrný pěstitel kávy má přibližně 250 stromů. Každý strom vynese v průměru 1,5 kilogramu třešní, takže průměrný farmář vypěstuje a prodá 200 až 300 kilogramů třešní ročně.
Kvůli malým plantážím a malým výnosům farmáři nechtějí vyměňovat stromy za nové. Znamená to totiž vyřadit stromy z produkce na 3 až 4 roky. Často se tak stává, že farmáři mají stromy starší 50 let. Náš dodavatel zakládá kávové školky a prodává sazenice farmářům pod cenou, aby je motivoval k renovaci jejich výsadeb. Dále podporuje mycí stanici Masha, která zemědělcům dodává organické hnojivo vyrobené z kompostované kávové drti.
Sklizeň a zpracování
Veškerá káva je v období sklizně sbírána ručně s důrazem na výběr pouze vhodných třešní. Sběr třešní provádí téměř výhradně rodina farmáře.
Zajištění kvality hned po dodání do mycí stanice začíná tím, že jsou všechny třešně ponořeny do vody do malých kbelíků. Při tomto procesu jsou třešně znovu ručně přetřízeny, aby se odstranily všechny poškozené, nedozrálé nebo přezrálétřešně.
Po vytřízení jsou třešně, do 6 hodin od dodání, rozdrceny. Během drcení jsou třešně rozděleny podle hustoty na vysoko a nízko jakostní. Zrna a zbývající dužina jsou přemístěny na sušící stoly, kde jsou následující 2 až 3 týdny pomalu sušeny. Aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení, pravidelně se třídí, shrabává a opět rozhrnuje. Káva se nechává schnout od východu do západu slunce. Večer nebo při dešti se překrývá prostěradlem a hladina vlhkosti je pečlivě sledována.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Příprava: | Filtr |
Země původu: | Burundi |
Region: | Kayanza |
Farma: | Masha sdružení |
Nadmořská výška: | 1 672 m n. m. |
Metoda zpracování: | Honey |
Cupping score: | 87 |
Stupeň pražení: | 1 - light |
Kyselost: | 4 - střední |
Sladkost: | 2 - nižší |
Intenzita: | 3 - nižší |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.